Άρθρα - Συνεντεύξεις

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 28/7/2018

Η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, κ. Σοφία Οικονομάκου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο τοπικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών

Επιχειρηματιών Κρήτης στα πλαίσια της Εβδομάδας «CRETAN WOMEN’S WEEK 2018 » 27 Ιουλίου - 5 Αυγούστου, με θέμα: εξωστρέφεια μοχλός ανάπτυξης.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υποστηρίχτηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, τα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Λασιθίου, το ΕλληνοΑυστριακό Επιμελητήριο και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.
Οι επιχειρηματίες της Κρήτης υποδέχτηκαν θερμά τις εκδηλώσεις και τις πλαισίωσαν με ενθουσιασμό. Παρόντες οι τοπικοί άρχοντες και καταξιωμένες επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, που ήρθαν να τιμήσουν τις γυναίκες της Κρήτης.

Την έναρξη των εκδηλώσεων σηματοδότησαν εσπερίδες που πραγματοποιήθηκαν στα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Λασιθίου. Οι εισηγήσεις είχαν επίκεντρο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της γυναίκας δεδομένου ότι, για την Περιφέρεια Κρήτης, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η οικοτεχνία και η χειροτεχνία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και προσφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Τις εσπερίδες προλόγισε η Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και ψυχή της οργανωτικής επιτροπής, κ. Μαρία Πιτσικάκη. Εντύπωση προκάλεσαν οι νέες δραστηριότητες της Apivita, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη ελληνικών προϊόντων και την ανάδειξη της Ελληνικής χλωρίδας, αλλά και η συνταγή επιτυχίας της κ. Κουτσιανά, προς τις νέες επιχειρηματίες.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση της κ. Μαρίνας Μπουτάρη η οποία έχοντας ως εφαλτήριο τη διοργάνωση εκδηλώσεων, παρουσιάζει και προβάλει την ελληνική γαστρονομία, σε ένα ταξίδι στη γεύση, όπως ονομάζει τη νέα της δραστηριότητά.

Κάτι ανάλογο παρουσίασε και η κ. Εβελίνα Μπάκιντα, η οποία με ένα ευρηματικό και λειτουργικό κουτί προσφέρει Ελληνικά προϊόντα στους επισκέπτες της Κρήτης, οι οποίοι με χαρά τα παίρνουν να τα προσφέρουν στους φίλους τους, στη πατρίδα τους, διαφημίζοντας έτσι τα περίφημα κρητικά προϊόντα, μέλια, κρασιά, τυριά, παξιμάδια και τόσα άλλα, για τα οποία η Κρήτη ξεχωρίζει.

Στη Κρήτη συνάντησα και τον πρώτο Κοινωνικό Συνεταιρισμό που φαίνετε ότι λειτουργεί σωστά και παραγωγικά.
Δυναμική ήταν η παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα, κ. Θεανώς Βρέτζου. Δυναμική, όπως πρέπει να είναι η εκπρόσωπος του κράτους, αλλά και αποτελεσματική ταυτόχρονα, όπως αναδείχτηκε από τις δράσεις της αρμοδιότητάς της που ανέπτυξε.

Γλαφυρή και μεστή η ομιλία της Προξένου της Αυστρίας, κυρίας Ροσβίτας Μπαντουβά, η οποία κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία της γυναίκας στη Κρήτη ανέδειξε πως με οργάνωση και σωστή προώθηση τα προϊόντα της Κρήτης μπορούν να κατακτήσουν τις αγορές του κόσμου. Η κ. Μπαντουβά υπεσχέθη να συμβάλει στην προώθηση της έκθεσης στην Αυστρία.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της 18ης έκθεσης προϊόντων, στην πλατεία Ελευθερίας. Ένα πλήθος από περίπτερα γέμισαν την πλατεία με τοπικά προϊόντα, ένας ύμνος στην επιχειρηματικότητα της γυναίκας, την οικοτεχνία, τη χειροτεχνία, τη γαστρονομία, την υφαντική τέχνη. Χειροποίητα κοσμήματα, υφαντά, καλλυντικά, οι περίφημες πίτες και τα παξιμάδια, τα χειροποίητα ζυμαρικά από φρέσκο γάλα, τα φημισμένα τυριά, τα βότανα του Ψηλορείτη, το ένα καλλίτερο από το άλλο! Την έκθεση ντύνουν μουσικά συγκροτήματα με παραδοσιακή μουσική και χορούς κάθε βράδυ.

Ας ελπίσουμε ότι οι επισκέπτες της Κρήτης θα δουν, θα θαυμάσουν και θα υιοθετήσουν τους ανεκτίμητους θησαυρούς της φύσης, που χρησιμοποιούν και δημιουργούν οι γυναίκες της Κρήτης, της Ελλάδας.