Activities

Το ΕΕΔΕΓΕ και το ΕΒΕΑ στην «πρώτη γραμμή» για τη δικτύωση και την ενδυνάμωση των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την ηγεσία

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της Προέδρου του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, και της Επικεφαλής της Επιτροπής του ΕΒΕΑ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Ηγεσία, κας Μαρίνας Γιαβρόγλου, και είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο μέσα από δράσεις γνωριμίας και δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια του “Business Women Networking Event”, οι περισσότερες από πεντακόσιες παριστάμενες γυναίκες - εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, του πολιτικού και του πολιτειακού κόσμου, φορέων και οργανισμών - είχαν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθούν από κοντά, να μοιραστούν τις ιστορίες και την εμπειρία τους, αλλά και να επεκτείνουν το δίκτυό τους, χτίζοντας νέες επαγγελματικές σχέσεις και συνεργασίες.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, καλωσορίζοντας τις γυναίκες επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, τόνισε ότι «είναι μεγάλη χαρά να έχουμε κοντά μας γυναίκες που τολμούν, που προσπαθούν και διακρίνονται στον επιχειρηματικό στίβο. Η δική σας δραστηριότητα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση ότι η γυναικεία συμμετοχή στο επιχειρείν στη χώρα έχει παρόν – και κυρίως – δυναμικό μέλλον. Είναι η επιβεβαίωση ότι μπορούμε και πρέπει να γίνουμε ακόμη περισσότερες».

Επιπλέον, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου για τη δικτύωση και την ενδυνάμωση των γυναικών στην επιχειρηματικότητα και την ηγεσία, όπως η πρωτοβουλία «Empowering Women 45+», που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη Microsoft για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμβουλευτικής με στόχο την βελτίωση των συνθηκών επανένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, η συνεργασία του ΕΒΕΑ με το ΕΕΔΕΓΕ για την προώθηση αμιγώς γυναικείων start ups μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ, ειδικά προγράμματα reskilling και upskilling σε ψηφιακές δεξιότητες, οι δράσεις με το NED Club για την Ισότιμη Εκπροσώπηση των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και η σύσταση εξειδικευμένων Επιτροπών για τη διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη βιωσιμότητα. Αναφερόμενη στην πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ με τη Microsoft για την ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, η κυρία Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι είναι σχετικά χαμηλός ο αριθμός των γυναικών που ιδρύουν επιχειρήσεις κατά το τελευταίο έτος, όπως περιορισμένη είναι και η δυνατότητα πρόσβασης στα επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να αντλήσουν. «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι απαιτείται να ενταθεί η προσπάθεια για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στο επιχειρείν και τη δικτύωσή τους, κάτι που αποτέλεσε την αφορμή και για τη συγκεκριμένη εκδήλωση», είπε η κυρία Εφραίμογλου. 

Ακόμη, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΕΕΔΕΓΕ ανέφερε ότι η σύνδεση, η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη αποτελούν κομβικά σημεία στην ενίσχυση του γυναικείου επιχειρείν, και τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή έχει σκοπό και πρέπει να αποτελέσει τη μαγιά ώστε να υποστηριχθούν και άλλες γυναίκες. «Πίστευα και πιστεύω πάντα ότι η δικτύωση είναι δύναμη για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Είναι πηγή έμπνευσης και παρακίνησης. Είναι συχνά ο καταλύτης, για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εμείς ως ΕΒΕΑ παραμένουμε στις επάλξεις, δίπλα σας. Συνεχίζουμε να σας ακούμε και να στηρίζουμε τις προσπάθειές σας, με χρήσιμες δράσεις. Με όραμα και πίστη σε όσα μπορούμε ακόμη να κατακτήσουμε», είπε η κα Εφραίμογλου.

Συνδράμοντας στην αναφερόμενη δράση για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και γυναίκες-μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης. Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Μαρία Κεφάλα, ανέφερε ότι οι δράσεις, τόσο της Κυβέρνησης όσο και του Υπουργείου, για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στο επιχειρείν είναι διαρκείς και σε υψηλή προτεραιότητα, καθώς η επίτευξη της ισότητας των φύλων στη λήψη αποφάσεων δεν είναι απλώς μια ηθική επιταγή αλλά μια στρατηγική αναγκαιότητα για την πρόοδο των κοινωνιών μας. Η Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, για τα οφέλη από την ανάδειξη των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και για την ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική ζωή της πατρίδας μας. Όπως τόνισε, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματική ζωή στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ. Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κα 'Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, υπογράμμισε την προσήλωση της Κυβέρνησης στον στόχο της ενδυνάμωσης της συμμετοχής των γυναικών στο «επιχειρείν», αναφερόμενη στο νόμο 4706/2020 για την Εταιρική Διακυβέρνηση, με τον οποίο ορίστηκε για τις εισηγμένες εταιρείες η υποχρέωση εκπροσώπησης ανά φύλο, σε ποσοστό που δεν υπολείπεται του 25% του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, αφού ανέφερε ότι στο Υπουργείο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, κάλεσε τις παριστάμενες γυναίκες να συμβάλουν στον στόχο της πράσινης μετάβασης, της ενεργειακής πολιτικής και προστασίας του περιβάλλοντος. Τέλος, στη σημασία της ανάληψης θέσεων ευθύνης από γυναίκες εστίασε στον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μάιρα Μυρογιάννη.