Δράσεις

Ομιλία της Προέδρου του ΕΕΔΕΓΕ και του ΕΒΕΑ, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ενημερωτική ημερίδα: «Επτά γυναίκες μιλούν για το επιχειρείν στην Αφρική»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επτά γυναίκες μιλούν για το επιχειρείν στην Αφρική»,  που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν περίπου 100 ελληνικές εταιρείες. 
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ και του ΕΒΕΑ, κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. Σήμερα υπάρχει ένα εξαιρετικό δυναμικό, το οποίο στα χρόνια που έρχονται μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής. Πρόκειται για τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη μετά την Ασία, ενώ με βάση τις τρέχουσες δημογραφικές τάσεις, εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια θα φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι μια αγορά, στην οποία τόσο ο αριθμός όσο και το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αυξάνονται σταθερά, ενώ η Νότια Αφρική και η Γκάνα είναι ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών επιχειρηματιών παγκοσμίως».

Η κυρία Τερίνα Αρμενάκη, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στους σκοπούς και την δραστηριότητα του Επιμελητηρίου που επί είκοσι τρία χρόνια συνεχίζει να προωθεί τις επιχειρηματικές και γενικότερα τις οικονομικές και άλλες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Υποσαχάριας Αφρικής. Το HACCD έχει συμβάλει όχι μόνο στην προώθηση του εμπορίου μεταξύ της Ελλάδας και των αφρικανικών χωρών, αλλά έχει επιτύχει την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής όπως το Αφρικανικό Φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κατ’ έτος. Το Επιμελητήριο συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εξωτερικών προωθώντας την επιχειρηματική διπλωματία, με τα διμερή και εμπορικά επιμελητήρια της χώρας με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση των Ελληνικών επιχειρήσεων για την Αφρική. Κλείνοντας,  ανέφερε ότι το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο  συμμετέχει ως τακτικό μέλος στο Εuropean Business Council for Africa (EBCAM) το οποίο αποτελεί οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχουν 11 επιμελητήρια ευρωπαϊκών χωρών που ασχολούνται με την Υποσαχάρια Αφρική εκπροσωπώντας 4.000 εταιρείες, προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της Υποσαχάριας Αφρικής μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επικοινωνεί τα ενδιαφέροντα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε φορείς Αφρικανικών χωρών και σε άλλους σχετικούς θεσμούς.

Η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών  και Πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, κα Βίκυ Λοΐζου, αναφέρθηκε στις υφιστάμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής και επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής τους. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις επενδύσεις, σημείωσε ότι οι τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευών και της διαχείρισης αποβλήτων παρέχουν πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, Mrs. Beryl Sisulu, παρουσίασε τις πολυάριθμες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Συγκεκριμένα, η Νότια Αφρική είναι η πιο βιομηχανοποιημένη οικονομία της Αφρικής με έναν προηγμένο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα. Διαθέτει μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο και προσφέρει ένα υποστηρικτικό και αναπτυσσόμενο οικοσύστημα ως κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας και fintech, ενώ είναι ο κύριος μεταποιητικός κόμβος της περιοχής και ένας κορυφαίος προορισμός υπηρεσιών. 
Αυτό έχει ενισχυθεί µέσω διµερών συµφωνιών µε τους περισσότερους από τους σημαντικότερους εµπορικούς εταίρους της Νότιας Αφρικής. Η προνομιακή πρόσβαση σε βασικές εξαγωγικές αγορές εξασφαλίστηκε µέσω διαφόρων συμφωνιών και µε τη συμμετοχή σε περιφερειακές οικονομικές κοινότητες. Η Νότια Αφρική έχει έξι τοµείς στους επενδυτικούς στόχους: Γεωργία και αγροτική μεταποίηση, εξόρυξη και αξιοποίηση ορυκτών πόρων, μεταποίηση, προηγμένη μεταποίηση, υπηρεσίες και ενέργεια.

Η Πρέσβης της Νιγηρίας, Mrs. Opunimi Akinkugbe, στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στις προοπτικές επενδύσεων και τις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα της Νιγηρίας. Επεσήμανε ότι η Νιγηρία διαθέτει τεράστιο δυναμικό, με μεγάλη έκταση γης και πλούσιους φυσικούς πόρους, καθώς και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική, περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους, με μεγάλο ποσοστό νέων και δυναμικών ανθρώπων. Η κα Akinkugbe τόνισε τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας, της γεωργίας και της ανανεώσιμης ενέργειας ως τομέων μεγάλης ανάπτυξης και ευκαιριών και αναφέρθηκε στη τουριστική βιομηχανία και το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της, περιλαμβάνοντας τα εντυπωσιακά μνημεία που διαθέτει η χώρα. 
Τέλος, η Πρέσβης ενθάρρυνε τις εταιρείες και τους επενδυτές να εξετάσουν τις δυνατότητες επένδυσης στη Νιγηρία και να αξιοποιήσουν το φιλικό περιβάλλον επιχειρηματικότητας που δημιουργείται και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και προστασία για τις επενδύσεις και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ασφάλεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

H Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου και της Ελλάδας στην Γκάνα, κυρία Gabriel  Marianna, αναφέρθηκε στους σημαντικότερους λόγους  για να επενδύσει μια εταιρεία στην Γκάνα  οι οποίοι είναι η δημοκρατική διακυβέρνηση και η πολιτική σταθερότητα, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ευνοϊκή γεωγραφική θέση για εύκολη πρόσβαση στην Παγκόσμια Αγορά, το πλεονέκτημα ανθρώπινου κεφαλαίου, ο ευρύς φυσικός πλούτος, οι  καλύτερες υποδομές Logistics, η άριστη φιλοξενία, η συμμετοχή της Γκάνα ως Μέλους των Περιφερειακών και Διεθνών Εμπορικών Οργανισμών, το ενισχυμένο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η  δυνατή και ανθεκτική οικονομία. 

Η Επίτιμη Πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα, κυρία Βίκυ Πανταζοπούλου, παρουσίασε την Κένυα ως μια χώρα με σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής. Η Κένυα αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική, συμβάλλοντας περίπου 30% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κοινότητας Χωρών Ανατολικής Αφρικής (ΚΧΑΑ). Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Κένυα είναι στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της υδατοκαλλιέργειας του τουρισμού, της υγείας, των κατασκευών, της εκπαίδευσης  και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι εξαγωγικοί τομείς της Κένυας περιλαμβάνουν γεωργικά προϊόντα, καφέ, τσάι, λουλούδια και ενδύματα.

Η Επίτιμη Πρόξενος της Αιθιοπίας στην Ελλάδα, κυρία Τερίνα Αρμενάκη, ανέφερε ότι η Αιθιοπία είναι γνωστή σε όλους μας για τους αρχαίους δεσμούς της με την Ελλάδα και την αγάπη των λαών. Σήμερα η Αιθιοπία με πάνω από 100 εκ. πληθυσμό είναι από τις μεγαλύτερες χώρες πληθυσμιακά της Αφρικής με εξαιρετικές επενδυτικές προοπτικές στη βιομηχανία λόγω χαμηλού ενεργειακού κόστους, άριστα εκπαιδευόμενο εργατικό δυναμικό. Κλείνοντας, ανέφερε ότι «οι ελληνικές επενδύσεις προς την Αφρική δεν αποδυναμώνουν την Ελλάδα, αντιθέτως τα κέρδη από ξένες αγορές, δυναμώνουν τις μητρικές εταιρείες. Όλα τα προϊόντα μας μέλι, λάδι, κρασιά έχουν τεράστια ζήτηση και προοπτική στη χώρα και έχουμε πολλά να κάνουμε ώστε να ανατρέψουμε την ονομασία «τούρκικο ρύζι» σε «ελληνικό κριθαράκι».