ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Η ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου και της Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν της ενημέρωσης που είχαν από ομάδα εργασιολόγων, επικεφαλής των οποίων ήταν ο καθηγητής κ. Μητρόπουλος, απεφάσισαν να ζητήσουν από την τότε Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά να σκύψει με ενδιαφέρον στο συνταξιοδοτικό των εργαζομένων γυναικών επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα:

  • Να καταργηθεί η προσαύξηση του 40% για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, οι οποίες θέλουν να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Μέτρο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
  • Να προβλεφτεί επίδομα τέκνων και για την εργαζόμενη γυναίκα-μητέρα.
  • Να υπάρξει σύζευξη εργασίας και οικογένειας και για τον Ιδιωτικό Τομέα, όπως υπάρχει για τον Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
  • Να υιοθετηθεί η 30ετία ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Να προσμετράτε η διαδοχική ασφάλιση στα 37 έτη εργασίας.
  • Να προσμετράτε ο χρόνος μητρότητας στα συντάξιμα χρόνια.

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΕΝΤΑΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Έγινε παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας για την ένταξη του μαθήματος της επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ζητήσαμε ακόμη, να ενταχθεί το συγκεκριμένο μάθημα στις επιλογές των μαθημάτων του επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία του Υπουργείου.

3. ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Απεφασίσθη να ζητηθεί από τον Δήμο Αθηναίων να διευρύνει τις υπηρεσίες των Δημοτικών παιδικών σταθμών και για τα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων και όχι μόνον των εργαζομένων με σχέση εξαρτώμενης εργασίας. Με παρέμβαση της Αντιδημάρχου και τότε Προέδρου του ΚΕΘΙ κ. Ηρας Βαλσαμάκη το αίτημά μας έγινε δεκτό και τα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων-επιχειρηματιών, μπορούν να φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου εις το εξής.

4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ- ΕΟΜΜΕΧ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Έγιναν τρείς παρεμβάσεις, (17-1-08, 17-4-08, 8-7-08), με αποφάσεις της ολομέλειας των εκπροσώπων του Δικτύου, προς το Υπουργείο Οικονομικών, τις Περιφέρειες και τον ΕΟΜΜΕΧ για αύξηση του ποσού χρηματοδότησης του προγράμματος «ενίσχυσης υπηρεσιών» των γυναικών επιχειρηματιών. Ο ΕΟΜΜΕΧ και οι Περιφέρειες σε μια κίνηση καλής θέλησης, ανταποκρινόμενοι στις παρεμβάσεις των Φορέων, ανταποκρίθηκαν εν μέρη στο αίτημα και η χρηματοδότηση αυξήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αγώνας γίνεται ακόμη για την Αττική, που τα διαθέσιμα ποσά είναι πολύ χαμηλά.

5. ΟΑΕΕ Α:

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Καστοριάς, μετά από πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, έγινε αίτημα προς το ασφαλιστικό ταμείο των αυτοαπασχολούμενων να καλύψει τη δαπάνη του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου των γυναικών, καθώς και για την πλήρη κάλυψη των δαπανών που συνεπάγεται η διαπίστωση μαθησιακών προβλημάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ενθουσιασμό προκάλεσε στις παριστάμενες η απόφαση του ΟΑΕΕ, να εγκρίνει τη δαπάνη του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου, σε κοπέλες νεαρής ηλικίας. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και ανακοινώθηκε στο Δίκτυο με έγγραφο του ΟΑΕΕ την 22-4-2008. Αποδεκτή έγινε και η πλήρης κάλυψη της δαπάνης για την διαπίστωση και θεραπεία των μαθησιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεαροί μαθητές σε μεγάλο ποσοστό. Ήδη ο ΟΑΕΕ κάλυπτε μεγάλο μέρος από αυτές τις δαπάνες.

6. ΟΑΕΕ Β:

Με απόφαση της Β' Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν εισήγησης του προέδρου του Επιμελητηρίου Πρεβέζης κ. Γιάννη Γιαμμά, εζητήθη από τον ασφαλιστικό μας φορέα ΟΑΕΕ να καλύψει και την δαπάνη των εξωσωματικών κυήσεων. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι γνωστό, όπως γνωστά είναι και τα προβλήματα σύλληψης που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια. Σημειωτέον ότι, η δαπάνη της εξωσωματικής είναι τεράστια και δεν αρκεί μια προσπάθεια τις περισσότερες φορές. Και αυτό το αίτημα μας αντιμετωπίστηκε με ευαισθησία.

7. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ. Δεκέμβριος 2008

Η Διοίκηση του Δικτύου, απεφάσισε να οργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα, για την αύξηση των δεξιοτήτων των γυναικών, προκειμένου να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής και να αντιμετωπίσουν τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό. Απεφάσισαν λοιπόν να συνεργαστούν με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης για να προσφέρουν αξιόπιστη εκπαίδευση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Τον Δεκέμβριο του 2008, παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γεωργίου Κασιμάτη, έγινε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών και της Γ. Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, η οποία εκρπωσοπείτο από τον Γενικό Γραμματέα, καθηγητή πανεπιστημίου, κ. Τσαμαδιά.

Η εκπαίδευση αυτή προσέφερε ουσιαστικές υπηρεσίες στις περιοχές που οργανώθηκε. Ήταν μια αξιόλογη πρωτοβουλία του Δικτύου προς τα μέλη του.

8. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ:

Έγινε παρέμβαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να καταστεί το Δίκτυο Ενδιάμεσος Φορέας διαχείρισης. Στις 25 Μαΐου 2009 η Πρόεδρος του Δικτύου συναντάται για μια ακόμη φορά με τον ειδικό Γραμματέα και του θέτει το θέμα συμμετοχής του Δικτύου στις δράσεις δημοσιότητας του νέου προγράμματος του ΕΟΜΜΕΧ. Ο κ. Σταυρόπουλος υπόσχεται να κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει το θέμα, το οποίο αναγνωρίζει ως δίκαιο, αλλά και εφικτό, δεδομένου ότι ο ΕΟΜΜΕΧ δεν διαθέτει την γεωγραφική κάλυψη που έχει το Δίκτυο.

9. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ. 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009:

Η Πρόεδρος συναντά τον νεοδιορισθέντα Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης για να επικαιροποιήσει το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της Γραμματείας και του Δικτύου. Πράγματι παίρνει τη διαβεβαίωση ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η εκπαίδευση θα συνεχιστεί κανονικά.

10. ΕΟΜΜΕΧ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009:

Η Πρόεδρος συναντάται με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΟΜΜΕΧ και το Πρόεδρο, κ. Σουφλιά, και τους ενημερώνει για τις επαφές που είχε με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την επιθυμία αυτού του ιδίου του Υπουργού, κ. Χατζηδάκη, να θεσμοθετήσει το Δίκτυο. Του ζητά να βοηθήσει, ώστε να αρχίσει η συνεργασία μεταξύ ΕΟΜΜΕΧ και Δικτύου για αμοιβαίο συμφέρον. Παίρνει την διαβεβαίωση ότι πολύ γρήγορα θα την ειδοποιήσουν. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

11. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΕΟΜΜΕΧ κ. ΑΘΗΝΑ ΛΑΖΟΥ (21-7-2010)

Εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Δικτύου στη Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΕΟΜΜΕΧ κ Αθηνά Λάζου. Η κ. Λάζου έχει ενθουσιαστεί με το Δίκτυο, με το οποίο ο ΕΟΜΜΕΧ συνεργάστηκε κατά το παρελθόν με επιτυχία και επιθυμεί στενότερη συνεργασία και υπογραφή μνημονίου.

12. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (1/9/2010-31/10/2010)

Το Δίκτυο με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου εξέδωσε ψήφισμα και Δελτία Τύπου, έστειλε επιστολή σε όλα τα κόμματα για την ευρύτερη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτιά τους, συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις της Γ. Γραμματείας Ισότητας και των γυναικείων σωματίων που έγιναν για το σκοπό αυτό και ενημέρωσε τις υποψήφιες, μέλη του Δικτύου, καθώς και τα Επιμελητήρια για το προωθητικό υλικό που μπορούσαν να προμηθευτούν από την Γ. Γ. Ι.

13. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ 22/9/2010

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας, κ. Μαρία Στρατηγάκη, την οποία θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην Γ. Συνέλευση του Δικτύου, έχει αγκαλιάσει το Δίκτυο και ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία και για τους δυο φορείς.

Η Γενική Γραμματεία οργάνωσε ημερίδα για την πολιτική που θα εφαρμοστεί για την ισότητα των φύλων στις εθνικές δράσεις.

Η ημερίδα υποστηρίχτηκε από έξη συνεδρίες. Η Πρόεδρος του Δικτύου κ. Σοφία Οικονομάκου, συντόνισε την 2η συνεδρία, η οποία αναφαίρετο στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των γυναικών. Εισηγήτριες ήταν οι κκ Αθηνά Λάζου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ, η κ. Ν. Φωτιάδου στέλεχος του ΟΑΕΔ και η κ. Χ. Παπαδημητρίου στέλεχος της Γ. Γραμματείας Ισότητας των Φίλων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη του Δικτύου Γυναικών Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, γυναικεία σωματεία και πλήθος γυναικών που αγωνιούν για το μέλλον των γυναικών στην πατρίδα μας, για το μέλλον τους, αλλά και για την τύχη και το μέλλον των παιδιών τους.

14. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Mε παρέμβαση της Γ. Γ. Ισότητας, συμπεριελήφθησαν στον Νόμο 3852/2010 ΔΕΚ 87/Α/7-6-2010 διατάξεις, οι οποίες προωθούν την ισότητα των φύλων. Ειδικότερα:

Η διατήρηση της ποσόστωσης ενός τρίτου (1/3) υπέρ κάθε φύλου του συνολικού αριθμού των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Το θέμα της ποσόστωσης, όπως επεσήμανε η Υφυπουργός, δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς δεν απαντά πλήρως στο αίτημα για μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα. Είναι όμως ένα μέσο, είναι ένα βασικό εργαλείο επισημαίνοντας ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για το πέρασμα από την ποσόστωση στην ενεργό συμμετοχή.

Η δημιουργία υπηρεσιακών μονάδων που προωθούν την ισότητα σε κάθε νέο δήμο,

Η σύσταση συμβουλευτικών κέντρων για τις γυναίκες στις 13 πρωτεύουσες περιφερειών για την υποστήριξή τους σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας και απασχόλησης αλλά και κοινωνική διάστασης (ενδοιοικογενειακή βία κ.α.) και

Η εκ νέου σύσταση των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων με διευρυμένη και πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση και αρμοδιότητες, με στόχο την ένταξη της ισότητας των φύλων στο αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας.

Απεφασίσθη από το ΔΣ του Δικτύου, να κατατεθεί έγγραφο, το οποίο θα αποδεικνύει την γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας από το Δίκτυο, την οργάνωση των Αντενών στις 13 Περιφέρειες, ενώ παράλληλα θα υποβληθεί αίτημα, ώστε η θέση της εκπροσώπου στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων τις Περιφέρειας, να καλύπτεται από μέλος του Δικτύου και του Επιμελητηρίου στην έδρα της Περιφέρειας.

Τέλος ανετέθη στην Πρόεδρο η επαφή με το Υπουργείο Εργασίας, για την οργάνωση των περιφερειακών κέντρων πληροφόρησης, τα οποία ανήγγειλε ότι θα οργανώσει η Υπουργός  Λούκα Κατσέλη.

15. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ 18/11/2010

Το Δίκτυο, μετά από ενδελεχή έλεγχο των προγραμμάτων που έχουν ήδη υλοποιηθεί και κατόπιν μελέτης των επιθεωρήσεων που έχουν γίνει από την Διαχειριστική Αρχή, την Αρχή Πληρωμής και την ΕΔΕΛ, πιστοποιήθηκε ως Φορέας με διαχειριστική επάρκεια, ο οποίος μπορεί να λάβει μέρος στην υλοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων κατά ΕΣΠΑ

16. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ 2/12/2010

Η δραστήρια και ακούραστη γραμματέας Ισότητας κ. Μαρία Στρατηγάκη υποδέχτηκε τη Διοίκηση του Δικτύου, ΕΕΔΕΓΕ, στα γραφεία της Γραμματείας για πολλοστή φορά και συζήτησαν με την Πρόεδρο κ. Σ. Οικονομάκου τις δυνατότητες συνεργασίας.

Η κ. Στρατηγάκη, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες του Δικτύου, και τη δραστηριότητα των εκπροσώπων του, απεφάσισε να συνεργαστεί με το Δίκτυο στην υλοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων και άλλων δράσεων που προάγουν την επιχειρηματικότητα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Απεδέχθη δε την πρόσκληση του Δικτύου και θα παραστεί στην Γενική Συνέλευση της 12ης Δεκεμβρίου 2010.

17. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕΔΕΓΕ-ΕΟΜΜΕΧ

Συνεπής στις αποφάσεις της η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ κ. Αθηνά Λάζου, συνεργάστηκε με την Πρόεδρο του Δικτύου κ. Σ. Οικονομάκου και από κοινού συνέταξαν Μνημόνιο, για την συνεργασία του Δικτύου με τον ΕΟΜΜΕΧ. Ο ΕΟΜΜΕΧ θα βρίσκεται πλέον μέσα στα Επιμελητήρια, θα εκπροσωπείται από την εκπρόσωπο του Δικτύου μας και σε συνεργασία με εκπρόσωπο του ΕΟΜΜΕΧ, θα πληροφορεί τα μέλη μας για τις δράσεις του ΕΟΜΜΕΧ από τις οποίες θα επωφελούνται, άμεσα πλέον, τα μέλη μας και κατ' επέκταση τα μέλη του Επιμελητηρίου.

Το Μνημόνιο υπεγράφη κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της 12ης Δεκεμβρίου 2010, παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Ελληνικών Επιμελητηρίων, κ. Γεωργίου Κασιμάτη, της Γενικής Γραμματέως Ισότητας, κ. Μ. Στρατηγάκη και των εκπροσώπων των Ελληνικών Επιμελητηρίων στο Δίκτυο.

18. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών, Σοφία Οικονομάκου, είναι και Πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών του Ευρωεπιμελητηρίου, ευνοεί την συνεργασία μεταξύ των δύο Δικτύων και την ανάπτυξη συνεργασιών, καθώς και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Το Ευρωεπιμελητήριο υπήρξε εταίρος του Δικτύου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και το στήριξε με το κύρος και την αναγνωρισημότητα του στην Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης των συμβούλων του Δικτύου στις Βρυξέλλες εδόθη η ευκαιρία στα δύο Δίκτυα να συναντήσουν συναδέλφους και να ανταλλάξουν απόψεις και θέσεις.

Οι σύμβουλοι του Δικτύου ενημερώνονται από την Πρόεδρο για την εξέλιξη και την πορεία των Ευρωπαϊκών δρώμενων κατά την διάρκεια των συνελεύσεων του Δικτύου.